Suomalaiset yritysverkkoja kauppaavat IT-toimittajat kokoontuivat marraskuussa Espoon Otaniemeen kuuntelemaan alan kuuminta WiFi valmistajaa nimeltä MIST Inc.  Epäilemättä kyseessä on yksi visionääreistä yritysverkon ratkaisuille. Ymmärrän myös IT-jälleenmyyntikentän tuskan. Laitevalmistajia on paljon ja kumppanuuksia on ennestään huomattava määrä.

Tilanne muistuttaa 2000 luvun markkinaa. Kysyntä WiFi-palveluille oli kova. Markkina oli tuolloinkin täynnä nimekkäitä toimijoita. Päätimme lähteä mukaan, mutta seuraavan sukupolven teknologialla. Päädyimme tuolloin Aruba Networks kumppanuuteen ja hylkäsimme kaikki muut.  Päätös oli rohkea. Tämän tuntemattoman valmistajan ensimmäinen EMEA tason tilaisuus järjestettiin Pariisissa.  Meitä oli paikalla oli vain 30 kiinnostunutta. Loppu onkin historiaa ja vastaavaa menestystarinaa saa etsiä.

Kumpi voittaa taistelun yritysverkoista – 5G vai WiFi6?

Tämä kysymys herätti keskustelua myös MIST tilaisuudessa. Molempiin teknologioihin perehtyneenä ja riippumattomana konsulttina tuon muutaman näkökulman keskusteltavaksi. Yritysverkon maailmaa täytyy tarkastella ja ymmärtää ensin laajemmin.

Verkon liityntätekniikka ei ole ratkaisu yritykselle

Aruba Networks varsinainen pihvi ei ole kuitenkaan ollut WiFi. Se oli toki olennainen osa ratkaisua, mutta keskeisempi asia oli yritysverkon uusi arkkitehtuuri ja ajattelumalli. Se mahdollisti globaalin ja helpon SD-WAN tyyppisen toteutuksen ilman kallista ja hidasta VRF/VLAN verkkosegmentointi hässäkkää, käyttäjän ja päätelaitteen tunnistamisen osana Active Directory kirjautumista, sovellusten ja käyttäjien dynaamisen segmentoinnin, sovellusten tunnistamisen ja automaattisen priorisoinnin, käyttäjän suojaamisen, päätelaitteelta konesaliin vahvan salauksen, keskitetyn salausavaintenhallinnan, loistavan 2,4GHz ja 5GHz taajuuksien kanavahallinnan sekä vapaan liikkuvuuden toimipisteissä. 80- ja 90-luvun opit yritysverkon arkkitehtuurin toteuttamisesta olivat hetkessä historiaa.

MIST (Juniper) tekee vastaavan, mutta hyödyntää viimeisen 10 vuoden aikana kehittyneen pilviteknologian, mikropalveluarkkitehtuurin sekä tekoälyn voimaa. Kuten Aruba, tässäkään WiFi ei ole pihvi, vaikka loistava ja näkyvin osa onkin. Tätä loistavaa arkkitehtuuria ja teknologiaa voidaan hyödyntää yritysverkossa paljon laajemmin. MIST päätös myydä yritys Juniperille vuonna 2019 oli siten looginen.  Se on nopeampi tapa saada teknologia laajemmin markkinoille.

5G saa palautetta – oliko hype liian kova?

5G standardoinnin valmistumista edelsi markkinahuuma, jonka vertaista täytyy hakea vuoden 2000 IT kuplasta. Tämä huikea uutuus mahdollisti etäkirurgian, itseajavat autot, älykkäät jääkaapit ja kaupungit. Yrityksille visioitiin omaa 5G viipaletta tästä tulevasta ihanuudesta.  Toistaiseksi olemme nähneet vain superkalliita mobiililiittymiä kuluttajille, joille ei löydy järkevää käyttöä.

Marraskuussa 2019 VTT ja Aalto-yliopiston järjestämässä 5G Test Network tapahtumassa Suomalaisen teollisuuden edustajat esittivät puheenvuorossaan kiitosta, mutta myös kritiikkiä. Keskeinen viesti 5G ekosysteemille oli seuraava: ”Teollisuudelle tärkeää on innovoida ratkaisuja, jotka edellyttävät 5G:n uusia ominaisuuksia. Mikäli ratkaisu voidaan hoitaa nykyisellä tekniikalla, (4G, LoRa, WiFi, BLE, Ethernet) ilman erityisiä investointeja, se kannattaa tehdä niillä. Teollisuudelle 5G ei ole itsetarkoitus”.

Palaute on perusteltua. 5G mahdollistaa suuremman nopeuden ja laitetiheyden sekä hieman pienemmän siirtoviiveen kuin 4G verkot. Yrityksille mikään näistä ei vielä tuo erityistä hyötyä. 4G:n (300Mbps) luvattu nopeus on ollut enemmän kuin riittävä. Myös IoT (NB-IoT ja LTE-M) on meillä ollut jo hyvin tuettuna. Pieni parannus radioverkon siirtoviiveessä ei muuta mitään nykyisillä sovelluksilla.

5G uusista palveluista yrityksille keskeisin lienee ”viipalointi”.  Operaattori voi tämän avulla toteuttaa asiakkaalleen ”yksityisen” (virtuaalisen) 5G-verkon. Virtuaaliverkossa on mahdollista määritellä sovelluksen priorisointi ja muita verkon parametreja, jotka poikkeavat yleisestä. Tämä on uutta mobiiliverkoissa, mutta ei yritysverkoissa. Logiikka on täsmälleen sama kuin kiinteän verkon MPLS-palvelussa, mutta 20 vuotta myöhemmin. Tätä markkinoidaan tulevaisuuden yritysverkkona, mutta onko visio realistinen?

5G yritysverkon TOP6 haasteet jotka WiFi ratkaisee helposti

  1. 5G korkeat taajuudet läpäisevät huonosti, jos lainkaan ulkoseinämateriaaleja. Kiinteistöjen sisätilapeiton rakentaminen on kallis investointi. Yritykset ovat vuokralla kiinteistöissä ja harvoin halukkaita maksajan rooliin. Yrityksen vierailijoille ja kumppaneille verkko toimii, jos heillä sattuu olemaan saman mobiilioperaattorin liittymät. Toimitilan muutto sekä kansainvälinen toimintaympäristö tuo omat haasteensa.
  2. Yksityinen 5G verkko on lopulta vain bitin siirtämistä loogisesti erotellussa virtuaaliverkossa. Asiakkaalle tämä on verrattavissa WiFi ratkaisun SSID- virtuaaliverkkoihin, mutta laajemmalla maantieteellisellä alueella. Lopputuloksena on silti vain 80 luvun verkkoarkkitehtuuri eli tyhmä verkkosegmentti. Siitä puuttuu kaikki blogin alussa mainitut 10 vuoden aikana vakiintuneet modernin yritysverkon toiminteet ja turvallisuus.
  3. Yksityisen 5G verkon hallinta ja ylläpito lienee verrattavissa MPLS palveluun. Vuonna 2019 se äänestettiin vähiten ketteräksi IT-ratkaisuksi. Markkina onkin vauhdilla siirtymässä SD-WAN ratkaisuun, joka hallinnollisena kerroksena on yritykselle ketterä ja turvallinen. SD-WAN teknologia ei ota kantaa paikalliseen operaattoriin tai liityntätekniikkaan. Paluu menneisyyteen tuskin on yritysten toivelistalla, ellei tekninen ratkaisu sitä ehdottomasti edellytä.
  4. Kansainvälisen yrityksen verkon toteuttaminen 5G yksityisverkolla on toistaiseksi teoreettinen. Ketteryys, hinta, saatavuus, tietoturva, yhteensopivuus ja maakohtainen sopimusjuridiikka ovat kysymysmerkkejä.
  5. Päätelaitteet ja investoinnit – Kuinka moneen kopiokoneeseen, tulostimeen, valvontakameraan, TV ja videoneuvottelulaitteistoon, teollisuusautomaation tai sairaalavälineeseen saadaan 5G liittymä? Vaihdetaanko kaikki ja mikä on vastaava liiketoimintahyöty?
  6. Sisätilan paikannusteknologiana BLE on hyvin integroitu ja vakiintunut osa yritysten WiFi ratkaisua. Se antaa alle metrin sijaintitarkkuuden ja toimii hyvin.

Toistaako historia itseään?

Suomalaisen teollisuuden 5G tilaisuudessa esittämä kritiikki on relevantti myös yritysverkossa.  Insinöörille luontainen yksittäisen liityntä teknologian teoreettinen vertailu tai paremmuus ei ole menestyminen takuu.

Oletko kuullut tarinan tulevaisuuden Stadion toteutuksista, jonka vain 5G teknologia pystyy toteuttamaan? Tiesitkö, että vastaavia on tehty 10 vuotta WiFi teknologialla. Eräs tunnetuimmista on 70 000 katsojan Levi’s Stadium. Investoijalle ratkaisun etuna on, että jokaisen asiakkaan jokainen päätelaite toimii tässä verkossa.

Muistatko, kun 90-luvun lopulla Telco leiri uskoi ATM verkkoteknologiaan kuin hullu puuroon? Se oli ainoa teoreettisesti todistettu ratkaisu ajaa ääntä ja videokuvaa yritysverkossa. Todistetusta teoriasta huolimatta maailman meni aivan toiseen suuntaan.

Toivottavasti löydämme nopeasti 5G teknologialle todellisen tarpeen ja maksajan.

 

Hannu Rokka, Senior Advisor

5Feet Networks Oy