Wi-Fi allianssi ja siihen kuuluvat teknologiayritykset ovat mahdollistaneet kodin- ja yritysten Internet-palveluinnovaatiot jo kaksi vuosikymmentä. Tämän jakson aikana Wi-Fi-verkon nopeus ja luotettavuus ovat kasvaneet de-facto kytkentätekniikaksi. Langattomien verkkojen keskusteluissa unohtuu usein, että puolet maailman Internet-liikenteestä kulutetaan Wi-Fi-verkoissa. Se on kova saavutus ns. vapaan ja avoimen (lisensoimattoman) taajuuskaistan teknologialla.

Wi-Fi 6E on verkkomaailman suurin uutinen ja uudistus

Wi-Fi taajuuksia on laajennettu edellisen kerran lähes 15 vuotta sitten. Laitemäärien ja liikenteen kasvun myötä olemme nyt taitekohdassa, jossa käytettävät taajuuskaistat rajoittavat kehitystä. Vuoden 2020 tärkein ja kuumin verkkomaailman uutuus on monen mielestä Wi-Fi6E (6 GHz). Uusi taajuuskaista tarjoaa lähes 10Gbps nopeuden, pienemmän viiveen ja suuremman laitetiheyden kuin sen edeltävät standardit.

USA ja Korea ovat jo allokoineet 1200 Mhz siivun Wi-Fi 6E:lle, joka kolminkertaistaa Wi-Fi verkoille käytettävän taajuuskapasiteetin.  Euroopassa käydään parhaillaan neuvotteluja 500 MHz: siivun allokoinnista Wi-Fi 6E:lle. Sen odotetaan vahvistuvan marraskuun 2020 aikana. Se tuplaa toteutuessaan käytettävissä olevan Wi-Fi taajuuskapasiteetin Euroopassa.

Wi-Fi6E standardi soveltuu hyvin ”matalaviiveisiin” sovelluksiin, kuten mobiili AR / VR, pelit sekä 4k / 8k videoiden suoratoistoon. Sisätilapeiton saavuttamiseksi Wi-Fi 6E on ylivoimaisen kustannustehokas ja joustava ratkaisu, joka uusien taajuuksien ja kanavien kanssa on varma valinta tulevaisuuteen.

Wi-Fi 6E

Päätelaitteiden Wi-Fi 6E tuki vaatimuksena

Wi-Fi 6E päätelaitteita ja -tukiasemia odotetaan markkinoille keväällä 2021. Mikäli yrityksessä käytetään laajasti Wi-Fi teknologiaa, on syytä harkita mobiilipäätelaitteissa 5G tuen lisäksi Wi-Fi 6E tukea.  Yritysmarkkinaa hallitsee Wi-Fi 5 standardi ja Wi-Fi 6E on luonnollinen polku verkon modernisoinnissa.

Seuraava merkittävä askel on Wi-Fi 7, mutta se valmistunee aikaisintaan vuonna 2025. Päätelaitteita hankkivalle ja yritysverkon modernisoijalle Wi-Fi 7 on liian kaukana ja Wi-Fi 6E harmittavan lähellä. Itse päädyn sen kannalle, että haluan seuraavan älypuhelimeni ja tietokoneeni tukevan sekä 5G, että Wi-Fi6E verkkoja. Toistaiseksi olen uusinut laitteet noin 3,5 vuoden rytmissä ja se sopii hyvin tähänkin aikatauluun. Yrityksissä valinta ja aikataulu on monitahoisempi kokonaisuus.

Low power, long-range Wi-Fi for IoT

Toinen vähemmälle huomiolle jäänyt standardi on Wi-Fi HaLow ™. Se täydentää Wi-Fi-verkkoa toimimalla yhden gigahertsin (GHz) alapuolella tarjoten 1 kilometrin kantaman ja pienemmän virrankulutuksen. Standardi täyttää hyvin esineiden internetin (IoT) vaatimukset teollisuudessa, maataloudessa, älykkäissä rakennuksissa ja älykkäissä kaupunkiympäristöissä. NB-IoT (5G) ja LoRa-verkkoihin nähden Wi-Fi HaLow etuna on sen suurempi tiedonsiirtokapasiteetti.

Wi-Fi HaLow features

Osana kokonaisuutta Wi-Fi HaLow® on avoin standardi, joka tarkoittaa yrityksille pienempiä investointi- ja käyttökustannuksia ilman erillisiä ohjaimia, keskittimiä tai yhdyskäytäviä. Uusi standardi voidaan helposti ottaa käyttöön nykyisten Wi-Fi-verkkojen kanssa ilman häiriöitä. Myös TCP/IP-tuki ja WPA3-salaus tekevät siitä kiinnostavan ja saumattoman osan modernia pilvipohjaista IoT-sovellusarkkitehtuuria.

Euroopan on tässäkin haastavaa sovittaa vaadittavia taajuuksia. Se on lähellä GSM (900Mhz) sekä rautateiden ja sotilaskäytön taajuuksia. Jotta Eurooppa saisi käyttöönsä tämän uuden innovaation mahdollistajan, tulee kaikkien alueen toimijoiden puristaa taajuusallokaatiotaan. Työ on käynnissä, mutta intressejä on moneen suuntaan. Sillä välin USA menee taas menojaan ja uudet langattomat innovaatiot taitavat jatkossakin tulla sieltä.

Lisenssoimattomat taajuudet kuuluvat demokratiaan

Taajuuskaistat ovat rajallinen luonnonvara. Kuluttajien valinnanvapauden sekä yritysten kilpailukyvyn takia on erittäin tärkeää, että meillä on valittavissa sekä lisensoituja, että lisensoimattomaan taajuuteen perustuvia langattomia ratkaisuja.  Lisensoituihin (3G, 4G, 5G) taajuuksiin tuppaa liittymään monopolin kaltaisia piirteitä. Monopolit valitettavan harvoin edistävät innovaatioita ja toimivat kuluttajan eduksi. Päinvastoin ne lähinnä pyrkivät säilyttämään vanhoja rakenteita, joita on sääntelyn keinoin pakotettava uudistumaan.  Taajuuksien allokointiin tulee avata Euroopassa toinenkin silmä sen kilpailukyvyn varmistamiseksi.

 

Hannu Rokka. Senior Advisor

5Feet Networks Oy