Polvileikkauksesta toipuessani päätin tarttua Suomen johtavan mobiilioperaattorin tarjoukseen. Tavoite oli saada tyttärieni ja omat mobiililiittymät yhteiseen hallintaan. Tarjous oli 150M eli ”jopa 150Mbps nopeuteen” yltävä liittymä. Myyjä teki kovasti töitä yrittäessään perustella 300M liittymää, mutta vanhaa kettua ei vedetä höplästä. Kaikkihan tietävät, ettei älypuhelimille ole sovellusta, joka vaatii yli 25 Mbps nopeuksia. Myyjän kollega myönsikin asian, mutta puolusteli, ettei voi asialle mitään, kun on ulkoistetussa myyntiyksikössä. Riippumaton konsultti auttaa näkemään.

Alun innostus päättyy nolosti

Käyttöönotto sujui hienosti ja ongelmitta. Päätin vielä varmistaa, että minulle oli toimitettu luvattu tuote. Se onnistuu helposti toimittajan nopeustestiohjelmistolla. Harmikseni totesin nopeuden olevan kotitoimistolla noin 30–50 Mbps (paluusuunta noin 8 Mbps). Kirjauduin toimittajan hallintasivustolle tarkastamaan, että olihan sopimuksella varmasti 150M tuote, eikä 50M. Kyllä, tuote sopimuksella oli 150M, mutta markkinointi ja myyntiviesti olikin asiakaspalvelun sivustolla muuttunut. Etusivun uutinen oli vaihteluväli, joka on 150M tuotteella 5Mbs – 150 Mbps. Lisäksi tarjottiin mahdollisuutta päivittää ”nopeampaan” 300M liittymään.

Länsi-Helsingin umpisurkea kapasiteetti

Ulkona on tunnetusti parempi kuuluvuus kuin sisätiloissa. Päätin etsiä paikan, jossa markkinoitu nopeus olisi edes hetkellisesti ja realistisesti saavutettavissa. Eri päivänä ja kellonaikoina kaupunginosat (Lauttasaari, Ruoholahti, Etu-Töölö, Taka-Töölö, Meilahti, Munkkivuori, Pitäjänmäki, Konala) antoivat lukemat, joita oli vaikeaa uskoa todeksi. Ruoholahdessa sain nopeudeksi sentään 100Mbps. Muualla nopeudet olivat 25 Mbps – 60 Mbps tasolla (paluusuunta noin 7 Mbps – 12 Mbps) ja kaukana markkinoidusta.  Heikoin paluusuunta oli 0,7 Mbps.

Asiakaspalvelu ja kootut selitykset

Päätin keskustella toimittajan kanssa aiheesta. Selitin tilanteen ja totesin, että luvatun nopeuden tulee olla Traficom ohjeistuksen mukaan saavutettavissa realistisesti edes joskus. Ensimmäinen vastaus oli hämmentävä.  ”150M on vain tuotenimi, eikä viittaa 150Mbps nopeuteen. Jos ei ole tyytyväinen, meillä saa asiakas vapaasti siirtyä muualle”. Tilanne oli siis aivan normaali. Pääsimme lopulta yhteisymmärrykseen, että jos vaihteluväli on 5 Mbps – 150 Mbps pitäisi luvattu nopeus saavuttaa edes joskus ja jossain.

Onko nopeus mahdollinen saavuttaa Suomessa?

Koska asiakaspalvelu ei osannut vastata mobiiliverkon peitosta ja kapasiteetista päädyimme siihen, että tekninen asiantuntija soittaa minulle myöhemmin. Selitin illalla asiantuntijalle tilanteen uudestaan kuullakseni samat selitykset. Normaali tilanne, kun ”verkossa on niin paljon käyttäjiä tämä on tilanne”. Halusin kuitenkin vastauksen, missä paikassa luvattu nopeus voidaan saavuttaa edes hetkellisesti.

Sain lopulta vastauksen: ”Tampereella”.

 

Voiko joku muu teollisuuden ala toimia samalla etiikalla ja käytännöllä?

McDonalds voisi markkinoida ”BigMac 200” hampurilaista, jossa on jopa 200 g pihvi. Saat 50 g pihvin ja valittaessasi sinulle kerrotaan, että ainakin Tampereelta sellaisen saa.

BMW voisi markkinoida uutta 300 sarjan 1 L mallia, jolla pääsee jopa 1 litran kulutukseen sadalla kilometrillä.  Tampereella on kuulemma pitkä alamäki, jossa sen voi hetkellisesti saavuttaa.

Alko voisi siirtyä yhden Koskenkorva-etiketin mallistoon. Ei olisi niin tarkkaa saatko 30 vai 38 prosenttista. Tampereella kuulemma myydään 38 volttista.

Finnair voisi vaihtaa 5 tunnin lennon 20 tunnin lentoon hitaammalla koneella ja kertoa, että on nyt vähän ruuhkaa. Tampereen kentältä kuulemma pääsee 5 tunnin lentokoneeseen. Ihan normaalia.

Kesko voisi myydä Pirkka 1000g jauhelihaa, jossa on jopa 1000 g jauhelihaa. Paketissa tosin voi olla olla 200 g. Pääasia on, ettei kuluttajaa erehdytetä. Onhan Tampereella kauppa, josta voi löytää 1000 gramman paketin.

Osuuspankki voisi markkinoida asuntolainaa jopa 0,5 % marginaalilla kaikille yli 22-vuotiaille. Pankissa voisi sitten allekirjoittaa 2 % marginaalin, kun ei asu Tampereella.

Bunkkerin suojassa

On sanonta, että ”jokaista ihmistä voi huijata, mutta vain jonkin aikaa”. Tällaista toimintaa ei luonnollisesti voisi harjoittaa ilman Liikenne- ja Viestintäministeriön vahvaa tukea. Tarvittaessa ministeriö voi aina laittaa pään pensaaseen ja kertoa ohjeistuksen tulevan EU:sta. Riippumaton konsultti auttaa näkemään asian.

Kaikkien katse on jo 5G mobiiliverkossa, mutta sama vaihteluväli on senkin sopimuksessa. Viiden vuoden kuluttua kaikki mobiililiittymät ovat ruuhkaisessa 5G verkossa ja 10 Mbps on ”ihan sopimuksen mukainen tilanne”.

Maaseudun ei tarvitse olla kateellinen Helsingille ”huippunopeista” yhteyksistä. Kateellinen pitää olla Tampereelle. Simo Frangenin sanoin: ”minä lähden nyt Tampereelle”.

 

 

Hannu Rokka. Senior Advisor

5Feet Networks Oy