Langattomia verkkoja koskeva julkinen keskustelu ja markkinointi on painottunut niin vahvasti 5G mobiiliverkkoteknologiaan, että on syytä tuoda esille näkökulma vapaasti lisensoitujen (ilmaisten) taajuuksien markkinasta ja mahdollisuuksista. Wi-Fi uudet standardit nakertavat 5G tulevaisuutta.

Wi-Fi allianssi ja siihen kuuluvat teknologiayritykset ovat mahdollistaneet kodin ja yritysten Internet-palveluinnovaatiot jo kaksi vuosikymmentä. Tämän jakson aikana Wi-Fi-verkon nopeus ja luotettavuus ovat kasvaneet de-facto kytkentätekniikaksi.

  • Yli puolet maailman Internet-liikenteestä kulkee Wi-Fi-verkossa
  • Taloudellinen arvo on noin 3,5 triljoonaa US dollaria
  • Teknologia on perusta Internet-käytölle myös matalan tulotason maissa
  • Mobiilipäätelaitteiden liikenteestä 71 % kulkee Wi-Fi kautta (ennuste 2022)
  • Wi-Fi on oletusverkko yritysten työasemille ja päätelaitteille
  • Wi-Fi on välttämätön kuntien ja kaupunkien Smart City palveluissa

Huomioiden EU leväperäinen ja lähes syrjivä suhtautuminen vapaisiin taajuuksiin on saavutusta pidettävä todella kovana. Uudet 6GHz ja 60GHz taajuudet ratkaisevat Wi-Fi kasvun haasteet pitkälle tulevaisuuteen.

Innovaatiot muuttuvat tuotteiksi vain toimivassa markkinassa

Ihmisten arjessa Wi-Fi (ja Bluetooth) yhteydet muodostavat oleellisen osan digitaalisesta asiakaskokemuksesta. Ilman näitä verkkotekniikoita emme käytä tietokoneita, hands-free tekniikkaa, kuuntele musiikkia, katsele elokuvia, avaa auton ovia, liikuta hiirtä, siirrä valokuvia ystäville, seuraa oman kehon suorituskykyä ja hyvinvointia tai tee mitään muutakaan.  Uudet kodintekniikan älyratkaisut kuten ovikellot, valvontakamerat, pölynimurit, älylukot, valaistus jne. perustuvat lähes kaikki Wi-Fi/Bluetooth verkkoihin.

Miksi 5G mobiilimarkkina ei kykene luomaan uusia tuotteita?

Mobiiliverkkoteknologiaan (4G, 5G) verrattuna Wi-Fi menestyksen avaimena ovat aina olleet konkreettiset, edulliset ja helposti ostettavat tuotteet.  Vastaavasti 4G ja 5G ekosysteemit evät kykene luomaan merkittäviä kaupallisia tuotteita ja palveluita yksinkertaista mobiilidataliittymää lukuun ottamatta. 5G visiot ja potentiaaliset käyttötapaukset eivät ole muodostuneet konkreettisiksi tuotteiksi viimeisen neljän vuoden aikana. Yksittäiset toteutukset eivät muuta tätä faktaa tai markkinaa. Nykyisessä markkinarakenteessa ja ansaintalogiikassa tilanne tuskin muuttuu tulevaisuudessakaan. Vaikka 5G ja 6G eivät suoraan kilpaile Wi-Fi teknologian kanssa, on selvää, että se nakertaa mobiiliverkkojen visioitua käyttötarkoitusta ja sen liiketoiminnan kasvua.

Mobiiliverkkoteknologialla (2G, 3G, 4G, 5G, NB-IoT, LTE-M) kytkettyjen IoT-laitteiden määrä vuonna 2020 oli 1,8 miljardia. Ennuste vuodelle 2030 on 6.2 miljardia.  Kasvua on, mutta olemme huomattavan kaukana vuoden 2010 ennusteista, jolloin mm. Ericsson (Hans Vestburg) ennusti 50 miljardin verkotetun laitteen tasoa (poissulkien PC ja puhelimet) vuodelle 2020.  Ennuste oli 2766 % liian korkea, mutta jollain keinolla operaattorien investoinnit oli saatava liikkeelle.

Wi-Fi evoluutio ja käyttötarkoitukset

On selvää, että Wi-Fi uudet standardit nakertavat 5G tulevaisuutta. Koostin tärkeimmät Wi-Fi standardit aikatauluineen sekä niiden potentiaalisimmat käyttötarkoitukset dokumenttiin, jonka voit ladata tästä Wi-Fi Evolution 2022 – 2025 and use cases. Uudet standardit avaavat mahdollisuuksia teollisuudelle ja palveluoperaattoreille kehittää tuotteita globaaliin valtavaan markkinaan.

 

Hannu Rokka, Senior Advisor

5Feet Networks Oy