Viimeisimmässä blogikirjoituksessani vertailin latenssin vaikutusta sovellusten käyttökokemukseen kiinteiden, 4G- ja 5G-verkkojen välillä. Samanaikaisesti Traficom julkaisi bittimittarin (Speedtest) tulokset, ja monet alkoivat epäillä näiden lukujen oikeellisuutta. Tämä herätti ajatuksen vertailla Speedtestin antamaa nopeutta todelliseen datan siirtoon. Valitettavasti tulokset osoittavat, että valokuitu täyttää lupauksensa, kun taas mobiiliverkko ei. Ovatko Speedtest-tulokset totta?

Speedtest tulokset

Vertailimme kiinteän verkon liittymää mobiiliverkon liittymään. Tärkeintä oli mitata kunkin verkon Speedtestin antamat arvot ja verrata niitä todelliseen tiedonsiirron nopeuteen. Sekä kiinteän että mobiiliverkon liittymien osalta Speedtestin tulokset vastasivat Traficomin asettamia vaatimuksia sekä operaattoreiden markkinointiviestejä. Valitettavasti mobiiliverkossa Speedtestin tulos ei kuitenkaan vastannut todellista tiedonsiirtoon allokoitua kapasiteettia.

Speedtest vs todellinen tiedonsiirto (Kiinteä verkko)

Kiinteässä verkossa Microsoft OneDrive™ -tiedonsiirron nopeus (50 Mbps) vastasi bittimittarin (50 Mbps) antamaa nopeutta. Siinä sai siis vastinetta rahoilleen.

Ovatko speedtest tulokset totta

Speedtest vs todellinen tiedonsiirto (Mobiiliverkko)

Mobiiliverkossa Microsoft OneDrive™ -tiedonsiirron nopeus (27,5 Mbps) oli 45% pienempi kuin bittimittarin (50 Mbps) antama nopeus.

Ovatko speedtest tulokset totta

Yhteenveto

Ovatko Speedtest-tulokset totta? Testi selvästi osoittaa, että mobiiliverkossa tiedonsiirtoa on rajoitettu. Myyjän tai Traficomin Speedtest-ohjelmiston antama tulos ei vastaa liittymälle sallittua nopeutta verkossa. Tämä toteutus ei todennäköisesti ole ristiriidassa määräysten kanssa, mutta se on erittäin harhaanjohtavaa. Tässä tapauksessa etätyön käyttökokemus herätti epäilyksiä, koska tiedoston lataaminen mobiiliverkon kautta kesti kohtuuttoman kauan.

Olisi kohtuullista, että Traficomin bittimittarille asetettaisiin samanlaiset rajoitukset kuin mobiilidatalle, jotta tulokset vastaisivat todellisuutta.  Suomen ainutlaatuista ”rajatonta mobiilidatan” mallia on hehkutettu vuosia. Ekö se olekkaan sitä?

 

Hannu Rokka, Senior Advisor

5Feet Networks Oy